Creatieve ontwikkeling

Kinderen hebben een aangeboren innerlijke creativiteit. Curious Kids wil deze creatieve ontwikkeling van het kind zoveel mogelijk stimuleren en naar boven halen. Belangrijk hierbij is om kinderen verschillende handvaten te geven van waaruit zij de wereld gaan ontdekken en creatief bezig kunnen zijn. Dit zijn echter altijd “handvaten”, omdat wij vinden dat de creativiteit vanuit het innerlijke kind moet komen en niet van het vooraf bedachte plan van de pedagogisch medewerkers.

Peuterdrama

Kinderen verwonderen zich de hele dag en kunnen hele verhalen in hun hoofd verzinnen. Vaak dragen ze die uit door met poppetjes of ander speelgoed te spelen. Wij vinden het belangrijk dat deze fantasie ook op een professionele wijze wordt belicht. De peuters zullen op de peutergroep drama les van een professionele peuterdrama docent krijgen. Peuterdrama stimuleert de fantasie en het spel bij kinderen. Ze worden hier op een thematische wijze in begeleid. Samen met de kinderen worden er verhalen bedacht en deze worden dan met elkaar nagespeeld. Ook leren kinderen samen te spelen en wordt het zelfvertrouwen gestimuleerd.  Er wordt gewerkt met de thema’s die in de groep centraal staan.  Hierbij kan gedacht worden aan de vier jaargetijden, traditionele feesten en specifieke thema’s zoals het verkeer, mijn lichaam, dieren, kleur/vorm /grootte en het thema van het jaarlijkse zomerfeest.  Gewerkt wordt met spelelementen die de dansbewegingen ondersteunen.

Drama/toneel heeft voor de peuter vele voordelen:

• Het is een goede manier om sociale vaardigheden te trainen.

• De sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd.

• Het kind leert goed samen te spelen en te werken met anderen.

• Het waarnemingsvermogen wordt vergroot.

• De spreekvaardigheid wordt verbeterd.

• Hun fantasie en voorstellingsvermogen word vergroot.

• Het expressievermogen wordt gestimuleerd.

• Ze krijgen meer inzicht op hun eigenaardigheden.

• Het helpt hun zelfvertrouwen te vergroten.

• Ze leren open te staan voor anderen.

• Ze leren hun vertrouwen in anderen te vergroten.

• Ze worden zich meer bewust van hun eigen gedrag in verschillende situaties.

• Ze leren zich in het dagelijks leven te uiten zoals zij dat wensen.

• Ze leren problemen te herkennen en op te lossen.

• Ze krijgen meer inzicht in de situatie waarin ze leven.

Door peuterdrama worden kinderen spelenderwijs wijzer in plaats van al lerend geleerder.

Muziekles

Baby’s, dreumesen en peuters kunnen echt genieten van muziek. Als je voor kinderen zingt, gaan ze vaak klappen en lachen. Daarnaast kunnen ze er ook heel rustig van worden als er bijvoorbeeld slaapliedjes worden gezongen of als je voor ze zingt om hen te kalmeren.

Bij Curious Kids vinden wij het heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met muziek. Muziek stimuleert het kind op vele mogelijke manieren, zowel lichamelijk als cognitief en de sociale en zintuiglijke ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Iedere week komt er een professionele muzieklerares langs om samen met de kindjes muziek te maken en liedjes te zingen. Ieder kind kan hier aan mee doen. De baby’tjes kunnen luisteren en kijken en daarbij lekker op de schoot van de pedagogisch medewerker zitten. De dreumesen en peuters kunnen zelf op hun eigen instrumenten mee muziek maken en mee dansen. Op de dagen dat er geen muziekles is, zullen wij de geleerde liedjes oefenen met de kindjes. Hierdoor is er iedere dag een moment voor muziek.

Muziekles heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind:

• Het stimuleert de spraak- en taalontwikkeling.

• Het is de ideale basis voor de muzikale ontwikkeling.

• De motoriek wordt geoefend. Denk aan zelf klappen, mee bewegen en dansen op muziek.

• Het is een goede training voor het geheugen en de concentratie: het onthouden van woordjes en melodieën.

Basismaterialen

Curious Kids vindt het belangrijk dat kinderen zelf hun eigen spel bedenken of maken vanuit hun eigen creatieve ideeën. Wij bieden een groot assortiment basisspeelgoed aan die allen uit duurzame houten materialen bestaan. Al het speelgoed voldoet aan de eisen die er aan goed speelgoed worden gesteld zoals veiligheid en passendheid bij de leeftijd. Alle speelgoedstukken stimuleren bepaalde ontwikkelingsgebieden van het kind. Of het nu gaat om een speeltje voor de baby dat de motoriek bevordert of de houten trein en blokken die de sociale en technische ontwikkeling stimuleren.

Zo werken wij bijvoorbeeld niet met kleurplaten en voorbedachte  werkjes waar kinderen bijna niets meer aan hoeven te doen. Wij willen het kind zelf laten nadenken om iets te maken of te tekenen. Wij geven het kind een leeg vel en alleen maar hoge kwaliteit krijtjes (de vorm hiervan is afhankelijk van de leeftijd) zodat ze  hun eigen tekening kunnen maken. Voor een kind kan zich op dat vel papier een heel verhaal afspelen wat voor ons niet zichtbaar is. De kinderen kunnen dan later aan de pedagogisch medewerkers en aan elkaar vertellen wat ze hebben gemaakt.

Door te werken met basismaterialen is er ruimte voor het kind om zijn eigen verhaal te maken en een spel te bedenken. De basis is er, de rest moet het kind zelf verzinnen.

Stimuleren van de fantasie

Kinderen hebben vaak een grote fantasie waar ze in hun jonge levensjaren uitdrukking aan moeten geven. Curious Kids vindt het enorm belangrijk dat het kind gestimuleerd wordt om deze fantasie tot uiting en ontplooiing te laten komen in hun spel. Wij bieden daarom een groot aantal middelen aan waardoor de kinderen in hun fantasiewereld worden gestimuleerd. Zo hebben wij verkleedkleren en is er ruimte om toneelstukjes uit te voeren. De kinderen worden ook aangemoedigd om in de ruimte vanuit hun fantasie een spel te bedenken. Een rij stoeltjes kan opeens een trein worden die een hele reis gaat maken. De pedagogisch medewerkers stimuleren deze fantasie door mee te gaan in deze wereld van het kind. Natuurlijk zijn er ook binnen dit spel regels en grenzen en deze zullen op een positieve manier worden gehandhaafd.

Omdat wij vinden dat er altijd wel iets te doen kan zijn voor een kind. Zelfs als het moe is of even wil uitrusten hebben wij ervoor gekozen om geen televisie op het kinderdagverblijf te hebben. Door de kleinschaligheid is er veel individuele aandacht en kan er op momenten van rust bijvoorbeeld een boekje worden gelezen, of lekker in de snoezelhoek worden gelegen.

 

Curious Kids biedt veel extra activiteiten aan om deze lichamelijke ontwikkeling van het kind te optimaliseren. Door dagelijks op meerdere momentenLees meer
Opvoeding wordt vaak gezien als iets wat betrekking heeft op het oudere kind, maar ook de omgang met baby’s heeft een opvoedend karakter.Lees meer
Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen individuele behoefte en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Wij vinden het belangrijk dat het kind in deze ontwikkeling optimaal wordt ondersteund.Lees meer
Gratis rondleiding

Vraag nu geheel vrijblijvend een rondleiding aan!

Kom zelf kijken en ervaar Curious Kids.
Gratis rondleiding

Nieuws

  • plaatje GGD

Curious Kids ontvangt wederom een zeer positieve beoordeling van GGD

In januari 2018 kregen wij een onaangekondigd inspectiebezoek van één van de inspecteurs van de […]

  • facebook

Wij zijn ook te vinden op Facebook

Curious Kids Den Haag beschikt sinds kort over een eigen Facebook pagina. Hierop plaatsen wij […]

  • IMG_1664

We zijn gestart met de inrichting van de verkeerstuin!

Op zondag 17 mei zijn wij gestart met de inrichting van de verkeerstuin. Het plein […]