Biologisch eten

Biologisch eten bij Kinderdagopvang Curious Kids in Den Haag. De filosofie van Curious Kids is dat kinderen met een gezond lichaam zich op sociaal en cognitief gebied beter kunnen ontwikkelen. Wanneer ze zich goed voelen, staan kinderen meer open voor nieuwe dingen. Wij gebruiken bij Curious Kids daarom uitsluitend biologische en vers(e) producten voor de maaltijd omdat dit gezonder is en beter voor de lichamelijke ontwikkeling van het jonge kind.

Warme Maaltijd

Tussen de middag krijgen de kinderen een warme maaltijd. Kinderen zijn in de groei en wij vinden het belangrijk dat een kind gezond en gevarieerd eet. Met een brood maaltijd krijgen de kinderen niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daarom hebben wij gekozen voor een warme en gevarieerde middagmaaltijd. Deze maaltijd bestaat uit een aantal verschillende soorten groenten (hierbij kunt u denken aan: pompoen, broccoli, bietjes, bloemkool, boontjes, wortel, rode kool, mais, pastinaak, butternut, spruitjes etc.), vis of tofu en aangevuld met aardappelen, pasta, rijst, gerst, risotto of een andere soort graan. Deze maaltijd wordt dagelijks vers bereid en gestoomd op locatie.

Om de kinderen zoveel• mogelijk verschillende smaken aan te bieden variëren we de maaltijd zoveel mogelijk. Er wordt gekeken welke groentes de kinderen al mogen voor hun leeftijd en welke combinaties bij elkaar passen. Het is bijvoorbeeld niet goed voor jonge kinderen om veel nitraatrijke groentes te eten en deze zullen we dan ook met mate aanbieden.

Voor de jonge baby’s die net beginnen met hun eerste vaste voedsel beginnen we langzaam met het wennen aan de nieuwe smaken. Ook letten we op mogelijke allergieën door eerst iedere fruit of groente soort afzonderlijk uit te proberen.
De kinderen krijgen iedere dag vers fruit. Hierbij wordt ook gestreefd naar een zo gevarieerd mogelijk aanbod van fruit. Gedacht kan worden aan appels, meloen, mango, perzik, banaan, peren, lychee etc.

Tussendoor worden er crackertje gegeten met bijvoorbeeld Tahin, avocado, geitensmeerkaas etc Ook krijgen ze tomaat en komkommer als gezonde snack. De kinderen drinken over het algemeen water of thee. We vermeiden sappen zoveel mogelijk en maken dan ook alleen gebruik van biologische, suikervrije diksap.

Hieronder een uiteenzetting waarom wij voor biologische producten kiezen.
• Biologische groenten en fruit bevatten meer vitamine C.
• Biologische groenten en fruit bevatten vaak meer mineralen en anti-oxidanten.
• Ze bevatten geen resten van bestrijdingsmiddelen en minder nitraat.
• Biologische groenten en fruit zijn gezonder en voedzamer dan niet-biologisch.
• Vooral kleine kinderen kunnen beter biologische voeding eten. Er zijn residuen die een schadelijk effect kunnen hebben op hun ontwikkeling. Wie voor biologisch kiest, zit zeker goed.
• Biologische voeding is puur natuur. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen, smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd bij de verwerking. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dergelijke stoffen de oorzaak van allergieën en gedragsproblemen bij kinderen kunnen zijn.
• Sommige niet-biologische groenten kunnen een gezondheidsrisico opleveren voor kleine kinderen.

Voor meer gedetailleerde informatie over biologische voeding verwijzen wij naar het pedagogisch beleid.

Suikervrij beleid

Kinderen hebben een aangeboren drang naar de smaak van zoet. Zelfs de moedermelk smaakt zoet. Deze behoefte wordt vaak bevredigd door onnatuurlijke suikers en zoetstoffen. Deze zijn echter heel slecht voor jonge kinderen en kunnen soms zelfs een schadelijke werking hebben. De behoefte van kinderen naar zoet kan makkelijk worden bevredigd met natuurlijke suikers.

Kinderdagverblijf Curious Kids is een suikervrij kinderdagverblijf. De enige suikers die de kindjes krijgen zijn natuurlijke biologische suikers die bijvoorbeeld in vruchten zitten. Op deze manier worden een aantal nadelige effecten die suikers kunnen hebben uitgesloten en dragen de natuurlijke suikers bij aan het gezonde lichaam van het kind. Onderstaand worden de nadelen van suikers uiteengezet.
Nadelen van suikers voor kinderen:
• Geraffineerde suiker berooft het lichaam van de vitamines en mineralen die het kind juist zo hard nodig heeft.
• Suikers hebben een verslavende werking.
• Suikers kunnen leiden tot een verslechterd denk- en concentratievermogen maar ook gedragsproblemen.
• Suikers bevatten veel calorieën en kunnen overgewicht veroorzaken.
• Suiker wordt vaak gecombineerd met voedingsstoffen die ook laag van kwaliteit zijn, zoals verzadigde vetten en witte (geraffineerde)   graanproducten.
• Suikers kunnen leiden tot hyperactiviteit bij kinderen.
• Als je veel suiker eet, heb je ook meer behoefte aan chroom, dat helpt bij het verwerken van suiker. Gebrek aan chroom kan bijdragen   aan het ontwikkelen van suikerziekte op latere leeftijd.
• Regelmatig gebruik van suiker leidt tot tandbederf.

Hoe minder suiker het kind binnenkrijgt, des te minder de drang ernaar zal worden. Zo raakt suiker steeds verder buiten beeld.

Voeding op maat

Curious Kids vindt het belangrijk dat er met betrekking tot voeding naar de individuele behoefte van het kind wordt gekeken. Hierin speelt de ouderbetrokkenheid ook een grote rol. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen gezonde en gevarieerde voeding krijgen op basis van hun eigen persoonlijke behoefte en deze van hun ouders/opvoeders.

Wij bieden dan ook een gevarieerd aanbod aan van verschillende soorten producten zoals een warme maaltijd, groenten en fruit en tussendoortjes. Alles is vers, biologisch en suikervrij. Daarnaast hebben wij alle soorten Nutrilon en Biobim, zodat ieder kind hetzelfde soort als thuis ook op het kinderdagverblijf kan krijgen. In overleg met de ouders kan er altijd nog specifieke voeding worden aangeschaft of vanuit huis worden meegegeven.

 

Vanaf  het moment dat het kind geboren wordt, ontdekt het de wereld om zich heen. Elke dag is een ontdekking en elke dag leert het kind nieuwe dingen.Lees meer
Kinderen hebben een aangeboren innerlijke creativiteit. Curious Kids wil deze creatieve ontwikkeling van het kind zoveel mogelijk stimuleren en naar boven halen.Lees meer
Curious Kids biedt veel extra activiteiten aan om deze lichamelijke ontwikkeling van het kind te optimaliseren. Door dagelijks op meerdere momentenLees meer
Gratis inschrijven

We hebben nog enkele plekken beschikbaar!

Schrijf uw kind binnen 5 minuten in.
Gratis inschrijven

Nieuws

  • plaatje GGD

Curious Kids ontvangt wederom een zeer positieve beoordeling van GGD

In januari 2018 kregen wij een onaangekondigd inspectiebezoek van één van de inspecteurs van de […]

  • facebook

Wij zijn ook te vinden op Facebook

Curious Kids Den Haag beschikt sinds kort over een eigen Facebook pagina. Hierop plaatsen wij […]

  • IMG_1664

We zijn gestart met de inrichting van de verkeerstuin!

Op zondag 17 mei zijn wij gestart met de inrichting van de verkeerstuin. Het plein […]